Suomessa on lääkäreitä riittävästi, mutta syrjäseuduilla on vaikeaa saada paikkoja täytetyksi. Tähän löytyy kyllä ratkaisu.

Olin muutama vuosi sitten Texasissa vaimoni serkun häissä. Hän oli saanut koulutuksen USA:n merivoimissa ja palveli ydinsukellusveneessä. Koska valtio oli maksanut hänen koulutuksensa, hän oli joutunut kirjoittamaan sopimuksen, jossa sitoudutaan palvelemaan 35 ikävuoteen saakka. Jos eroat ennen sitä, maksat saamasi koulutuksen.

Tätä samaa voitaisiin hyvin käyttää Suomessa lääkäripulaan esim. siten, että 35 ikävuoteen mennessä valmistunut lääkäri joutuisi toimimaan julkisella puolella yhteiskunnan määräämällä paikkakunnalla 3 – 5 vuotta. Aluksi valmistuneet lääkärit voisivat hakea kokemusta mistä haluavat, mutta jossakin vaiheessa tuossa aikaikkunassa pitäisi palvella yhteiskuntaa saamaansa ilmaista koulutusta vastaan. Lääkäriliitto lienee tätä vastaan, mutta yhteiskunnan etu vaatii tätä. Lääkäriliiton vastustusta voidaan pienentää parantamalla samalla työoloja näillä paikkakunnilla.

Toki löytyy paljon muitakin keinoja lääkäri- ja hoitajapulaan: etälääketiede ja digipalvelut yhdistettynä tekoälyyn ja liikkuvat terveysasemien yksiköt. Lääkärit voivat työskennellä useissa eri terveyskeskuksissa tai alueilla, jolloin he voivat palvella useita paikkakuntia ja jakaa aikaa eri terveyskeskusten välillä. Tämä voi auttaa vähentämään lääkäripulaa ja lääkäreiden työoloja erityisesti pienissä kunnissa.

Hyvinvointialueita yritettiin toteuttaa vuosikausia lähes kaikkien puolueiden toimesta. Tavoitteena oli parantaa palvelua ja saada aikaan säästöjä. Toki HVA:den käynnistysvaihe on edelleen menossa, jotkin palvelut ovat parantuneetkin, mutta raha ei tahdo riittää. Näin se varmaan on, jos säästökohteita ei osata etsiä oikeista paikoista.

Hallintorakenteita pitäisi pystyä aidosti tarkastelemaan kriittisesti ja ne aidot säästöt syntyisivät täältä, ei suorittavan tason karsimisesta. Pohjois-Savon HVA:n hallintorakenne on seuraava alimmasta ylimpään: Työntekijä – Lähiesihenkilö – Toinen vastaava lääkäri – Vastaava lääkäri – Palveluyksikköjohtaja – Palvelujohtaja – Erityispalveluiden toimilinjajohtaja – Yleisten palveluiden toimialajohtaja – Johtajaylilääkäri – Hyvinvointialuejohtaja.

Samaten monissa muissakin julkisissa palveluissa tingitään suorittavan tason arvokkaasta henkilöstöstä, mutta kehittäjiä, markkinoijia ja pomoja on liikaa.

Markku Toivanen

Kirjoittaja on pörssiyhtiön entinen toimitusjohtaja ja Keskustan kunta- ja aluevaaliehdokas Tahkovuorelta.